Naboskab?

Vi bor i rækkehus. Det gør vi primært, fordi vi har børn. Da vi kiggede på huset, snakkede vi meget om fordele og glæder ved at bo i rækkehus. Vi gav afkald på en stor have, vi gav afkald på langt til naboen, fordi vi ville få et stort fælles areal, hvor ungerne kunne lege med andre børn. Det er et lille kvarter, vi er 22 huse. Husene ligger stort set alle ind til et fælles grønt område. Jeg vil tro, der bor børn i over halvdel af husene. Nu har vi boet her i snart 2 år, og her er kun 22 huse, men alligevel skriver jeg, at jeg vil tro, der bor børn i halvdelen af husene, for jeg ved det rent faktisk ikke. Jeg er forundret. Der var slet ikke den mindste tvivl hos os om, at et så lille hyggeligt kvarter, havde en form for fællesskab. Vi tog grueligt fejl. Her er ingen fællesskab. Ikke det der ligner. Der er flere, der ikke engang hilser, når man går forbi på gaden. Det gør mig rigtig trist. Er det mig, der har nogle forældede 70´er rundkreds forventninger? Kunne vi ikke bare i det mindste være i stand til at ønske hinanden en dejlig dag? Sende et smil, og sige at det er dejligt solen skinner?

Jeg har længe planlagt, at jeg ville arrangere en fastelavnsfest for ungerne her. Det nytter ikke noget, kun at sidde med hænderne i skødet, og brokke sig over, at ingen tager initiativ, hvis jeg ikke selv gør noget ved det. Så det gjorde jeg. Jeg delte invitationer ud, bagte fastelavnsboller, vi malede en tønde, jeg lavede slikposer, æbledrik, varm kakao og brunsviger. Vi pyntede det store træ med lanterner, fandt sommerdugen frem, dækkede op, og bød til fællesskab.

Det var ikke mange der kom, men der kom nogen. Og dem der kom, var virkelig glade. Jeg havde på forhånd besluttet, at jeg til påske ville prøve igen, og jeg fik kun opbakning på den konto, de vil endda være med til at arrangere. Så der ER altså andre end mig, der gerne vil fællesskabet. Måske skulle vi bare kickstartes, som det så populært hedder for tiden. Måske kommer der flere næste gang. Og hvis der ikke gør, så er det også ok med mig, bare vi er nogle der gider. Jeg ønsker virkelig, at vi nu er på vej mod bedre fælles tider her i kvarteret. Jeg ønsker virkelig, at det ikke er de samme tre forældre, der altid er ude og lege med hele gadens børn. Las os komme ud og lege, lad os drikke noget kaffe sammen, lad os lære af hinandens forskelligheder. Vi har vel alle noget at byde på, og vi har vel alle noget andre kan bruge. Vi er jo alle mennesker, mennesker med historier, bagage, erfaringer, glæder og sorger. Er det ikke vores sans for fællesskab og næstekærlighed, der er med til at gøre os menneskelige? Jeg vil i hvert fald gøre mit til det gode naboskab. Både for børnenes, men bestemt også for min egen skyld.

12 tanker om "Naboskab?"

 1. Ladyjane

  Nogle er de små skridt jo de sværeste…eller noget…

  Og du har taget et lille skidt og de der mødte op var glade, og vil tilmed være med til at arrangere næste gang.

  Mon ikke det lokker et par flere ud af hulerne til foråret!

  Svar
 2. Susanne

  Jeg kiggede med på dine foto.
  Jeres fastelavns fest, så vældig hyggelig ud. Det er et rigtig godt initiativ.
  Ungerne nyder og elsker det , og husker det, uanset hvor mange der så dukker op.
  Det ar lave noget sammen med andre styrker fællesskabet og er med til at give et boligområde sin egen identitet.
  Du ved jo at jeg har beskæftiget mig med fællesskabet i snart mange år
  ( siden 1992 )
  Jeg ved hvor svært det er at tromme folk sammen.
  Som noget af det første skal man tro på ideen , som du jo gør .
  Om et arrangement bliver en succes , ja det kan ikke udelukkende måles på deltagerantallet. Jeg har selv erfaret at Fastelavn kan være svær , da der er så mange “konkurrenter” I indkøbscentre sportsklubber osv.
  1. søndag i advent er forbundet med mange familietraditioner , så der kan det også være svært at samle folk.
  Der er mange sjove påskelege , det vil ungerne synes om. Børnene er ofte nogle af de bedste ambassadører til at fortælle om noget sjovt, og forhåbentlig vil det langsom kunne sprede sig som ringe i vandet.
  Giv endelig ikke op . Vær glad for at du har overskud til at gøre noget for fællesskabet og glæd dig over det I dermed giver jeres og andres børn.
  Jeg tror på, at det kommer ti – foldigt igen på den lange bane.

  Svar
 3. Trine

  Rigtig godt initiativ Rikke, fedt at du fik det ført ud i livet også.
  Og hvor dejligt at flere vil være med næste gang. I må få startet nogle gode traditioner ;-)
  Og så må man jo være den der hilser først. Folk svarer vel på et tidspunkt?
  Vi har et lille lokalsamfund her hos os, men jeg må sige at det er altid de samme der er drivkraft, men sådan er det jo bare.
  I år fik dem der var med til at arrangere festen en potte påskeliljer med hjem på foreningens regning :-) (bordpynten)
  Det var vel nok heldigt for de pynter nu også så fint heroppe i lejligheden :-D

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Ja, det er ikke drivkraft og inititiv du mangler, det er helt sikkert. Du er meget inspirerende :)
   Og mht. at hilse først, så kommer der et indlæg om det på et tidspunkt :)

   Svar
   1. Trine

    Hov, jeg er helt overbevist om at det er den anden vej det går, DU inspirerer mig og har total drivkraft og får levet ideerne ud i livet. Thumbs up!
    Tak til dig ;-)

    Svar
 4. Birgitte

  Det handler jo ikke kun om fremmøde ved særlige arrangementer, men i særdeleshed om at kende dem man deler sit hjemsted med… At man kan møde naboen fire huse ned af vejen og få et dejligt smil og ønsket om en god dag, at man ved at hende inde ved siden af står parat med de æg man selv glemte at købe i går, at man lidt mere end bare ved hvem ungernes legekammeraters forældre er, så man er tryg ved at sende dem over og lege, og at man kan bede ham overfor om at vande planterne mens man er på ferie – og returnere tjenesten en anden gang.
  Og så om almen høflighed…
  Håber du får lært dem lidt, og hvor er det en god idé at bryde isen ved diverse arrangementer! Jeres hjemsted skriger jo på at I finder ud af hvem hinanden er og kommer ud af døren og har det rart – sammen :-)

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>