Hjemmelavet rugbrødsboller og opskrift på surdej

Jeg har sådan set bare brugt den rugbrødsdej, jeg foretrækker lige for tiden, så det kan dejen også sagtens bruges til, altså almindeligt rugbrød. I får lige opskriften, for den er såmænd min egen.

Til 1 rugbrød:

1/2 dl. solsikkekerner

1/2 dl. hørfrø

1/2 dl. græskarkerner

1/2 dl. knækkede rugkerner

1/2 dl. knækkede hvedekerner

Sættes i blød dagen før i 4,5 dl. koldt vand

10 gram gær

1 flydende surdej* (eller den du normalt bruger)

15 gram salt

100 gram hvedemel

350 gram rugmel

Gæren smuldres ud i en skål, tilsæt kerner med vandet de ligger i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt resten og ælt med røremaskine eller ske så længe du orker, jo længere jo bedre. Mærk efter om dejen er våd nok, for våd, eller lige tilpas. Den skal være fast med klistret.

Lad enten dejen hæve natten over i køleskab eller lad den hæve et par timer ved stuetemperatur. Sæt bollerne på en bageplade og form dem som du har lyst ved lige at fugte hånden med koldt vand. Jeg har forsøgt at lave mine lidt flade, så de egner sig til rugbrødssandwich. Du kan drysse dem med det du nu har lyst til, eller lade være. Her har jeg drysset nogle med sesam, som er min favorit. De fik hurtigt ben at gå på herhjemme.

*Min surdej består af vand og mel, intet andet. Jeg har taget udgangspunkt i Claus Meyers surdej, men mon ikke det er tilladt, at jeg giver min opskrift videre, når nu jeg har lavet den om. Hver gang jeg bruger en spsk. mel til surdejen, så bruger jeg 3/4 dl. koldt vand. Det er ca. mål, for jeg gør det nu uden at måle, og det siger jeg ikke for at være smart i en fart, men for at fortælle, at nøjagtigheden i det ikke er ret vigtig. Jeg bruger hvilken som helst mel, bare den slags jeg nu engang bager med. Jeg rører rundt i den en gang hver eller hver anden dag. Fodrer den stort set hver gang jeg har brugt af den, men kan sagtens springe en gang over, og så doble op næste gang.

Hvis ikke du har en, du kan få en surdej af, så starter du den selv med et par spsk. mel blandet hvede, rug og graham, koldt vand så den bliver tyndtflydende. og så 8-10 dage ved stuetemperatur, hvor du skal røre rundt en gang om dagen. Det er ikke altid det lykkes, og jeg er en af dem, der gerne skal ud og nasse en opstart, men så kan jeg også holde liv i den i et års tid derefter.

Surdejssnakken kan blive lang, kan vi ikke bare sige, at har du spørgsmål, så spørger du bare her i tråden, jeg hjælper gerne :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>