Bønnegryde, en ægte vegetar klassiker

Indrømmet, det ser ikke ud af meget, men jeg skal lige love for, at det smagte dejligt. Jeg er faktisk ikke ret vegetar-agtig af en vegetar at være. Jeg får stort set aldrig brugt bønner, linser, kikærter, (her var alle 3 i samme gryde) og andet, som mange nok forbinder med en vegetar. Men så fik jeg pludselig lyst til bønner, og jeg satte hvide bønner og kikærter i blød i går aftes. Hvad de skulle ende med at blive til, det vidste jeg ikke, men her er resultatet, og det er absolut ikke sidste gang jeg laver sådan en gryde.

Til 4 personer:

2 håndfulde tørret hvide bønner, udblød og kog efter anvisning

2 håndfulde tørret kikærter, udblød og kog efter anvisning

1 håndfuld røde linser

1/2 løg

1 porre (eller 1 helt løg, hvis du ikke bruger porre)

Lidt olie

4 gulerødder

2-3 fed hvidløg

boullion (jeg bruger som regel Herbamares)

vand (gerne kogende fra elkedlen)

1 dåse flåede tomater

stødt spidskommen

stødt koriander

paprika

1,5 dl. fløde

salt

peber

Skær løg og porre i små tern, svits i lidt olie i enten sauterpande eller en gryde med stor bund. Efter ca. 5 minutter tilsættes gulerødder skåret i skiver eller tern og svits lidt mere. Så presses hvidløget i, rør godt rundt. Hæld (evt. kogende) vand i til det er godt dækket. Tilsæt boullion og linser, og lad det simrer 20 min. Blend evt. tomaterne inden de tilsættes, hæld dem i, tilsæt krydderier (mængden afhænger af smag, jeg brugte 1 tsk. af hver). Tilsæt bønner, kikærter og fløden, lad det koge godt igennem. Smag til med salt og peber.

Jeg serverede den med en mos af kartofler, blomkål og broccoli, pisket sammen med letmælk, salt, peber og en god smørklat. Det var bare rigtig god efterårsaftensmad, lige efter den vegetariske bog. Jeg må vist have lidt flere bønner på menuen for fremtiden.

2 tanker om "Bønnegryde, en ægte vegetar klassiker"

 1. Birgitte

  Jeg synes det er dejligt at du viser en “rigtig” vegetar-ret! Mad uden kød er forholdsvis ukompliceret at lave – man undgår bare frikadellerne eller kødsaucen – men det mangler bare altid alligevel… I “rigtig” vegetar-mad mangler man ikke kødet!
  Glæder mig til at afprøve retten, men venter lige til en dag hvor ham kødspiseren ikke er hjemme ;-)

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Ja, jeg glemmer lidt at få vist de der klassiske retter, som jeg trods alt laver ind i mellem, og det gør jeg jo, fordi de virker :)

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>