Hjemmelavet chai ekstrakt

I de her dage står der konstant en gryde og smire med chai ekstrakt på mit komfur. Det tager et par timer fra start til slut, men det passer heldigvis sig selv det meste af tiden. Og sikke en duft, det er vist tæt på at være den bedste vinterduft, jeg ved. Og hvorfor laver jeg så så meget? Jo, først og fremmest, så drikker vi det selv, en hel del faktisk. Desuden, så fik de voksne på Ronja og Bertrams stue en flaske hver sidste år, med te til, i julegave, og den ene har forsigtigt ytret ønske om en gentagelse af successen. Nu er det bare sådan, at antallet af voksne på stuen er vokset fra 2 til 3,5, dvs. jeg skal gerne diske op med 4 julegaver. Og det kræver altså en hel del chaibrygning, skulle jeg hilse at sige. Og det dur bare ikke, når man bare ganger op, det bliver den slet ikke kraftig nok af, nej den skal laves i omgange af max 2 liter, siger min erfaring. Og det koger jo ind, det skidt, så der kommer altså ikke 2 liter ud i den anden ende.

Jeg har taget udgangspunkt i den kære Camilla Plums opskrift, hun er altid fantastisk når det kommer til smag og krydderier.

Chai ekstrakt:

2 liter vand

6 hele kanelstænger

2 spsk. hele nelliker

25 hele allehånde

25 hele kardemomme

1-2 stjerneanis

2 dl. sukker

Krydderierne koges op med vandet og småkoger i min. 1 time og lad det derefter stå og trække lidt, måske 10 min. måske 1 time, det er op til dig. Si krydderierne fra, sæt gryden på varmen igen, tilsæt sukker og rør rundt til sukkeret er opløst. Lad det nu stå og koge lidt ind i en halv times tid.

Hvis du skal gemme det eller give det i gave, så hæld det på skoldede flasker.

Når du skal drikke en kop chai, så blander du chai ekstraten med stærk sort te og varm mælk, 1/3 af hver. Det smager af jul, vinter og varme, og det er vel i rimelig høj kurs for tiden. Eller dvs. lige nu er julen ikke i ret høj kurs herhjemme. Hvorfor glemmer jeg hvert år, at jeg faktisk ikke kan lide at bage småkager? Jeg elsker småkager, men der er noget over det der med gentagelsen i småkagebagningen jeg bare ikke er god til. Og i år har jeg endda begrænset mig gevaldigt, og laver kun vanillekranse og pebernødder. Vanillekransene bliver ganske vist ikke kranse, men runde småkager med mandler på, men sådan kan det jo gå, når dejen ikke bliver som den skal, og man kun har en elendig sprøjtepose og et voldsomt temperament at gøre godt med. I dag bager jeg de sidste, og så slut prut med det. Der er sgu heller ingen der har godt af det skidt.

Nu vil jeg ud i verden og få købt et par gaver mere. De er sådan set heller ikke i ret høj kurs lige nu. Jeg har i hvert fald ikke lært noget af at være stresset sidste år i julen. Overhovedet. Måske næste år?

3 tanker om "Hjemmelavet chai ekstrakt"

  1. Birgitte

    Du er til gengæld i høj kurs her hos mig! Nanna har fået smag for chai og vil lave det selv – og voila – her har hun en opskrift!!! Tak for det :-)

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>