Lidt fredagssnak om sygdom, kage, kys og kram.

Lys i januar

Herhjemme er vi syge igen. I hvert fald halvdelen af os. Nogen har feber, og nogen skal holde sig i temmelig fornuftig afstand af toilettet. Vi er faktisk ikke kommet os rigtig over juleferiens influenza, og måske det gør os ekstra sårbare, for vi er ellers ret sjældent syge herhjemme. I hvert fald ikke noget i stil med en influenza. Nej, her har det de sidste par år været kræft, diskus prolaps, et skævt bækken og andet i den stil. Man kan i virkeligheden blive helt taknemmelig for bare at have mavepine.

Jeg skulle have været på Riget i dag. Min sidste 3 måneders kontrol. Herefter overgår jeg til 6 måneders kontrol, det glæder jeg mig til. Så føler jeg, jeg hører til en anden statestik. Jeg hører til en gruppe, hvor der er endnu mindre risiko for tilbagefald. Den gruppe vil jeg gerne være en del af. Kontrollen på Riget i dag er udsat et par uger. Jeg ville ellers gerne have det overstået. Om et par dage, er det to år siden jeg fik konstateret livmoderhalskræft, så ligesom sidste januar, så fylder det lidt ekstra i min bevidsthed i de her dage. Der er bare noget ved mærkedage, der gør noget ved én. Man tænker lidt ekstra, det fylder lidt mere. Og den sørgelige besked om Mira Wanting gjorde selvfølgelig også noget ved mig. Jeg må endnu en gang opfordre både kvinder og mænd til at få den HPV-vaccine. Der er faktisk ikke nogen undskyldninger. Jeg vil virkelig gerne høre fra den, der har en undskyldning, der holder vand? Bare afsted med jer, og husk også at få de årlige celleskrab, ik?

Nå, nu skal det hele ikke gå op i sygdom elendighed vel, det er trods alt fredag, det er da også noget. Jeg har planer om en fredagskage, nu må vi se, om det bliver til noget. Jeg har gået rundt med en kage i hovedet i en uges tid, og den trænger til at blive bagt meget underlig sætning, jeg kan godt høre det! Uanset sygdom, så er der jo nogen, der insisterer på fredagsguf, jaja, det gør jeg også, så jeg skal have bikset noget sammen. Og en klistret chokoladekage med creme fraiche til lyder da temmelig fornuftig, ik? Kig ind senere, så er der måske kage på menuen.

Så du for øvrigt det nye program “Du skal dø” med den skønne Anders Lund Madsen i går? Tankevækkende program. Det kan vist nok få nogle til at give et ekstra kys eller kram.

Og hey, det slår mig lige, at 3 af mine absolut top favoritter inden for tv og underholdning hedder Anders. Anders Lund Madsen, Anders Matthesen og Anders Agger. Lidt skørt.

Og så har jeg vist ikke mere at sige for nu, bortset fra at I skal huske at nyde fredagen og hinanden og lidt kage derude. Giv et kram, fordi I kan. Giv et kys, fordi I har lyst. Rigtig god weekend til dig og dine.

5 tanker om "Lidt fredagssnak om sygdom, kage, kys og kram."

 1. Jane

  Uha, HPV… som du ved, har jeg overvejet det. Men siden sidst er jeg gået væk fra det igen. Der er noget i det her med vacciner, som jeg ikke føler mig tryg ved, og som jeg kan forstå beskytter HPV vaccinen alligevel ikke mod alle typer. I stedet vil jeg blive bedre til at blive screenet årligt, for det har jeg sjusket lidt med siden jeg fik børn.

  På Mkittekatbloggens FB side blev delt nogle artikler, som gav stof til eftertanke. https://www.facebook.com/Mkittekatbloggen

  Men jeg føler mig ikke skråsikker her… :-/

  Svar
 2. Henriette

  Kære Rikke
  I er da også hårdt ramt :(
  Her hoster jeg og er hæs på 6 dag
  -mens de indluenzaramte så småt er ved at komme til hægterne men de blve osse KUN syge den 23 dec ;)
  Stort kram til dig-og husk at være god ved dig selv .

  Jeg synes at det er forfærdeligt svært at diskuterer et så trist og problematisk område som HPV vaccine ikke mindst når man har følelserne så meget i spil som du har.
  Jeg forstår dig godt, men jeg vil helst ikke tage så vigtig en beslutning på baggrund af frygt.
  Jeg er ikke modstander er vaccine men meget af den mangel på oplyst valg og neutral oplysning .
  Jeg har en del gode venner som er forskere og læger og de har alle 3 været chokeret over hvor lidt oplysning der er om vaccinen. Feks tror mange unge piger at screening ikke er nødvendigt -det er desværre ikke sandheden.

  Jeg er så en af dem der har fravalgt det indtil videre ! og vil gerne prøve uden fordomme at beskrive lidt om hvorfor jeg indtil videre venter..
  (og ja jeg har også fravalgt det til min datter- naturligvis efter lang diskussion med hende og vores egen læge.)
  En beslutning der i første omgang blev taget på baggrund af meget tragisk episode.
  Min gode venindes datter ( i Skotland) fik en voldsom vaccination skade for 2 år siden. Hun faldt om anden gang hun blev vaccineret og var bevidstløs i 3 uger :( hun er delvis lammet i dag bare 16 år….og det har skræmt mig fra vid og sans. Det er idag godkendt som vaccinationskade men jeg oplver faktisk at flere af min datters veninder har haft bivirkninger der IKKE er indberette og det gør mig vred.
  I DK er det som om vaccinen KUN er god og der tales ikke ret meget om de bivirkninger som al medicin rummer.
  Vi glemmer at det er en forholdsvis uprøvet vaccine.
  Gardasil kun 5 år mens Cervarix ca 9 år. Det er meget kort tid imo.
  Helt op mod 90  % af HPV infektioner bekæmpes spontant inden for to år, og for dem, som ikke gør, vil kun en lille andel udvikle sig til kræft i løbet af de næste 20 til 40 år.
  I i-lande ser man dødstal på omkring 1,4-2,3 per 100.000 kvinder med effektive screeningsprogrammer . I Danmark er de nyeste tal omkring 100 kvinder-ja tragisk for de 100 kvinder :(
  Mens brugen af Gardasil i USA har haft dødsfald på 4,3 per 100.000 uddelte doser, som er indberettet til Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS).

  Fra Mkittekatbloggen;
  Om blandt forskere diskuteres det faktisk HVOR effektiv vaccine er.

  “Abstract: We carried out a systematic review of HPV vaccine pre- and post-licensure trials to assess the evidence of their effectiveness and safety.
  We find that HPV vaccine clinical trials design, and data interpretation of both efficacy and safety outcomes, were largely in- adequate.
  Additionally, we note evidence of selective reporting of results from clinical trials (i.e., exclusion of vaccine efficacy figures related to study subgroups in which efficacy might be lower or even negative from peer-reviewed publications). Given this, the wide- spread optimism regarding HPV vaccines long-term benefits appears to rest on a number of unproven assumptions (or such which are at odd with factual evidence) and significant misinterpretation of available data. For example, the claim that HPV vaccination will result in approximately 70% reduction of cervical cancers is made despite the fact that the clinical trials data have not demonstrated to date that the vaccines have actually prevented a single case of cervical cancer (let alone cervical cancer death), nor that the current overly optimis- tic surrogate marker-based extrapolations are justified. Likewise, the notion that HPV vaccines have an impressive safety profile is only supported by highly flawed design of safety trials and is contrary to accumulating evidence from vaccine safety surveillance databases and case reports which continue to link HPV vaccination to serious adverse outcomes (including death and permanent disabilities). We thus conclude that further reduction of cervical cancers might be best achieved by optimizing cervical screening (which carries no such risks) and targeting other factors of the disease rather than by the reliance on vaccines with questionable efficacy and safety profiles.
  http://xa.yimg.com/kq/groups/23009980/2072344030/name/vacc+HPV+2013+British+Columbia.pdf

  Så Ja jeg er en af dem der passer min screening og venter- men jeg forstår godt at andre vælger anderledes men for mig er det ikke så sort /hvidt som det ofte fremføres.

  Svar
 3. Linda

  Rikke.. Tænkte også rigtig meget over Mira Wantings død. Jeg ved ikke hvorfor, men det påvirker mig meget. Måske fordi jeg kender dig.. Men også fordi hun var ung og mor. Det er SÅ ufatteligt trist! Jeg så også udsendelsen med Anders Lund Madsen i aftes. Ved ikke om du bemærkede det, men Anders Agger har været med til at lave programmet, hans navn stod ihvertfald før udsendelsen. ( det er osse ham der har lavet de andre udsendelser fra Hospice, Sømanden og Advokaten) Det var gode udsendelser. Jeg så dem alle. De kan ses på nettet. Jeg kan godt forstå at du “trænger til” at komme over i 6 mdrs kontrollen.. !

  Svar
 4. Lars

  Der vil altid findes folk med vaccine paranoia, men tro nu ikke på alle de der hokus pokus blogs, som tror at det hele går væk, hvis man spiser spinat til.

  Link mellem autisme og MFR-vaccine er dårlig videnskab
  http://videnskab.dk/blog/link-mellem-autisme-og-mfr-vaccine-er-darlig-videnskab

  Her lidt fakta om HPV fra et par af landest bedste Gynækologer
  http://www.rigshospitalet.dk/menu/AFDELINGER/Juliane+Marie+Centret/Klinikker/Gynaekologisk+Klinik/Sygdom+og+behandling/HPV-virus/

  Vaccinen beskytter også mod andre typer kræft:
  http://videnskab.dk/kort-nyt/hpv-vaccine-beskytter-ogsa-mod-analkraeft

  Sidst men ikke mindst: »Det er overordentligt vigtigt, at de unge kvinder, der nu bliver vaccineret, kender til HPV-vaccinens begrænsninger og stadig følger screeningen for livmoderhalskræft, som de første gang bliver inviteret til som 23-årige,«
  http://videnskab.dk/kort-nyt/forskere-advarer-hpv-vaccination-af-unge-kvinder-er-ikke-100-pct-effektiv

  Lidt historie
  Opfindelsen af vaccination har forebygget millioner af dødsfald over hele verdenen. Forebyggelse gennem vaccination har været lægevidenskabens største succes og medvirket til at langt flere børn overlever deres første 5 leveår og at millioner ikke bliver syge når de rejser.

  Vaccinens historie begynder tilbage i 1796 hvor den engelske læge Edward Jenner vaccinerede en 8-årig dreng mod kopper. Det var alment kendt blandt landmænd, at hvis man først havde været smittet en den mildere kosygdom kokopper, så kunne man ikke få den almindelige menneskelige form for kopper. Jenner overhørte en malkepige sige “jeg får aldrig et kopper-arret ansigt, for jeg har haft kokopper”.

  Det første kliniske studie:
  Det ansporede Jenner til at udtrække pus fra de sår malkepigerne fik på armene af kokopper og indsprøjte det i den 8-årige James Phipps. Seks uger efter fik drengen 2 injektioner med menneskekopper og blev ikke smittet. Herefter gennemførte Jenner hvad der siden er blevet betegnet som det første rigtige kliniske medicinske studie og påviste derved effekten af vaccination. Kun få år efter i 1800 var flere end 100.000 europæer blevet vaccineret mod kopper, her i blandt størstedelen af de royale familier, der gerne ville fremstå moderne og fremsynede og den spanske kong Charles IV sendte i 1803 ekspeditionen af sted for at vaccinere de spanske kolonier. I 1885 udviklede franske Louis Pasteur en vaccine mod rabies, og grundlagde i den forbindelse den metode man sidenhen har brugt til udviklingen af nye vacciner, for eksempel mod mæslinger, difteri og kighoste.

  Takket være massive vaccinationstiltag, kunne WHO i 1950 erklære kopper for udryddet.

  Svar
 5. Rikke Forfatter

  Det der med vaccine, ja det er meget individuelt, om man synes det er en god ide eller ej. Jeg er ikke ubettinget tilhænger, men det her er for tæt på, til jeg tør sige nej. Min krop har en gang vist, den ikke kan bekæmpe den virus, og jeg har valgt at stole på de læger, der rådede mig til at få den, mens de sørgede for, jeg kom godt igennem sygdommen.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>