Vi mennesker kan klare meget mere end vi kan tåle

Jeg synes, det er helt genialt sagt. Det er lige præcis, den sætning jeg har ventet på.

Jeg har været til foredrag med Chris Macdonald. Sikke en stjerne. Det var rigtig dejligt at se ham live, at mærke hans gode og stærke energi. Og jeg har plukket mig et par guldkorn, som jeg har taget med hjem. En af dem er: “Vi mennesker kan klare meget mere end vi kan tåle”. JA!!

Hele hans udgangspunkt er, at se på, hvad vi mennesker er designet til, og hvad vi så rent faktisk byder os selv. Vi er f.eks. designet til at kunne tåle 1 kilo sukker om året. Ja, om ÅRET! I gennemsnit i Danmark spiser vi 1 kilo om UGEN!! Men vi mennesker er robuste, vi tilpasser os, så derfor kan vi klare det. Problemet er bare, at vi kan ikke TÅLE det. Det gør os syge, trætte, triste, deprimerede, afhængige, stressede. Ofte uden vi overhovedet aner det. Vi vænner os langsomt til det. Vores organer kan heller ikke tåle det, men det opdager vi først, når det er for sent. Vi giver sjældent vores organer ret meget opmærksomhed, det er ikke noget vi tænker på at passe på og pleje, for umiddelbart kan vi jo klare det. Vi kan bare ikke tåle det i længden.

I søndags var Bertram til fødselsdag i det nye legeland, vi har fået i nabobyen. Han var der i 2,5 time. På den tid nåede han at konsumere 1 liter (1 LITER!!) slush ice, en stor cola, en burger, pommes frites og så fik han en slikpose med hjem. Drengen er ikke blevet 6 år endnu. Og det virker lidt som om, at mange ikke sætter spørgsmålstegn ved den slags længere? Har vi accepteret, at det er normalen? For børnene klarer det jo fint, og de vil jo så gerne have det.  Ja, det vil de da, det er jo designet til at de vil købe det og så købe noget mere, og så lidt mere endnu. Problemet er bare, at de KAN IKKE TÅLE DET!!!

Gang på gang føler jeg mig som den hysteriske mor, der ser spørgelser. Men jeg ved, jeg har ret. Derfor blev jeg også så glad, da Chris Macdonald sagde lige præcis de to ting. At vi mennesker kan klare meget mere end vi kan tåle, og at mennesket er designet til at kunne tåle 1 kilo sukker om året. Han er bekymret, og det samme er jeg. Det er nok mere hans opgave end min, at rykke ved befolkningen generelt, men jeg vil i det mindste gerne have lov passe på mine egne børn og skåne dem for alt for meget sukker. Og farvestoffer. Og sødemidler. Og MSG. Og hormonforstyrrende stoffer. Og sprøjtegifte. Og alt mulig andet kemi. Det er virkelig en kamp op af bakke det her, men jeg går hellere end gerne op af bakke, når det drejer sig om mine børns sundhed. Ja, det er ikke bare op af bakke, det er også i modvind, nogle gange med stiv kuling, men sådan er det, det tager jeg med.

Bertram havde dårlig mave dagen efter fødselsdagen, og han vågnede om natten med hovedpine. En 6 årig dreng, der vågner om natte med hovedpine. I rest my case for nu.

Chris Macdonald snakkede også om mange andre fine ting end sukker, bl.a. vejrtrækning, motion, søvn, tv vaner og andet. Jeg var godt underholdt, og jeg blev klogere på nogle områder og blev bekræftet på andre. Jeg vil gerne give en varm anbefaling med på vejen. Jeg ville ønske, han var gået lidt mere i dybden med nogle ting, men sådan er det med de foredrag på 2 timer inkl. pause, det når ligesom kun overfladen.

foodlike products

4 tanker om "Vi mennesker kan klare meget mere end vi kan tåle"

 1. frk.sveske

  Fantastisk citat, Rikke!
  Den vil jeg i hvert fald bruge for mit eget vedkommende ‘JEG er ikke designet til at tåle sukker’. Så dømmer jeg i hvert fald ikke andre, men forklarer hvorfor jeg ikke spiser sukker. Tak.
  Og puha, jeg går gerne med dig op af den bakke i stiv kuling, modvind og hvad der ellers måtte være på vejen. Jeg bliver faktisk ret rystet, når jeg hører og fx Bertrams fødelsdagsvisit. Jeg er nok naiv og tror på, at holdningen til sukker er ved at ændre sig derude, men NEJ! I hvert fald er jeg mere end villig til at tage den kamp – sammen med dig og en dag for mine egne børn.
  Fedt indlæg – og ham Chris ville jeg også gerne møde.
  KH
  – frk. sveske

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Jeg tror, at som så meget andet, så trækker tingene lidt i hver sin retning. Nogle bliver ekstramt ligeglade eller trodsige, og nogle bliver ekstremt anti sukker, du ved. Delt i to lejre. Jeg bliver også rystet. Jeg kan slet slet ikke forstår, hvad meningen er med det.

   Svar
 2. Malene

  Så rigtigt! Ih hvor jeg frygter de børnefødselsdage. Det er godt nok ærgerligt, at man skal have det sådan. Og ærgerligt, at sukkerorgier er blevet normen – fordi ingen tør gøre mindre end alle de andre?

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Det er rigtigt, der er en masse frygt blandet ind i det, tror jeg. Ingen har lyst til, at deres barns fødselsdag ikke er en god en jo, men der er bare nogle steder, hvor jeg ikke vil være med uanset…

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>