Hvor vigtig er en god fordøjelse?

 

To områder af vores liv, som betyder mest for vores helbred og vores trivsel, er vores sexliv og vores fordøjelse. Ingen af delene er noget, vi rigtig har lyst til at snakke om. Det er ikke her, vi deler flest erfaringer, og det burde det nok være? På et eller andet tidspunkt har vi fundet på, at det ikke var noget vi skulle snakke om, og det er virkelig et tab for os.

Hvis det virkelig er sådan, at stort set alt der har med vores helbred at gøre, stammer fra vores fordøjelse, så burde det vel være ret højt på dagsordenen. Det har ikke tidligere været ret højt på min egen dagsorden, jeg har ikke vidst, hvor stor betydning vores fordøjelse har på vores helbred og vores trivsel. Nu begynder jeg at kunne lægge to og to sammen. Jeg får den ene aha oplevelse efter den anden, og samtidig bliver jeg hevet tilbage i gamle vaner, der nu viser mig konsekvenserne, hvis man fodrer kroppen og dermed fordøjelsen med noget forkert. Jeg samler erfaring, kan vi kalde det host host

Mine ændringer i mit liv, mod en mere holistisk sundhed, mere ren kost, mere rent sind, med mere kropsbevidsthed er tre skridt frem, to tilbage. Jeg er ikke typen, der tager en beslutning og holder ved den fra den ene dag til den anden. Jeg skal forfra igen og igen. Det gælder også den gode kost, og det gælder også at slippe gamle vaner. Jeg er langt fra i mål. Lige nu kæmper jeg igen med fordøjelsen, fordi jeg har taget nogle virkelig dårlige valg i den sidste uges tid. Jeg har spist flere af de ting, jeg ikke kan tåle (boller, kage, sukker) fordi jeg er blevet fristet over evne. Vi har holdt 5 fødselsdage i den her måned, og det kan virkelig mærkes i kroppen lige nu. Jeg er træt, sur, oppustet og har ondt i min mave og i mit hoved.

Når først jeg kommer på slingrekurs, så har jeg virkelig svært ved at komme tilbage til, hvor jeg gerne vil være. Lige indtil min fordøjelse siger så meget fra, at jeg ikke kan overhøre det længere, og jeg må lytte. Jeg får hovedpine, fordi jeg ikke kommer af med affaldsstoffer, jeg mærker ikke tørst, fordi jeg slører min kropsbevidsthed med sukker og andre hurtige kulhydrater, sukkerbehovet stiger for mere vil have mere.

Tidligere ville jeg have tænkt, at min hovedpine havde med mit hoved at gøre, måske min nakke, men ikke min fordøjelse, (hovedpine kan selvfølgelig sagtens have med andet end fordøjelsen at gøre) og at jeg var træt og sur var nok fordi verden omkring mig var nogle idioter og jeg havde ikke sovet nok. To ting der meget vel også kan være mulige, men det KAN også hænge sammen med en dårlig fordøjelse og det er der meget stor sandsynlighed for. Grunden til jeg bliver træt er, at al min energi er koncentreret omkring at fordøje. Kroppen ved, hvor vigtigt det er, derfor sætter den alle ressourcer ind her. At komme videre herfra kræver, at jeg bruger mit intellekt, at jeg holder fast i den viden og erfaring jeg har fået de sidste par år, til at komme videre. Det kræver, at jeg ikke giver efter for den umiddelbare lyst og trang til sukker, for at ånde lettet op et par minutter.

Tre skridt frem og to tilbage, det er trods alt fremad i det lange løb, og jeg skal ikke se ret langt tilbage, før jeg slet ikke overvejede, at min fordøjelse havde en helbredsmæssig funktion. Jeg tænkte slet ikke over, hvad der skete mellem munden og endetarmen. Jeg har haft mange problemer med fordøjelsen uden jeg har været klar over det, for jeg har slet ikke vidst, hvor klog min krop er på det område. Sikke en masse den skal finde sig i, sådan en forsømt fordøjelse. Den er et tydeligt barometer på, om vi har det godt, så det ville være en rigtig god ting, at vi kunne snakke højt om det, dele erfaringer og ikke pakke det væk som noget pinligt, vi lader som om ikke eksisterer.

IMG_7369

I dag startede med kogt vand med citron (læs om det kogte vand under mine 5 tips til en sundere hverdag) efterfulgt af den her grønne juice lavet af hvidkål, agurk, ingefær og persille. Jeg giver min fordøjelse en pause. I mange år har jeg spist mange små måltider hver dag, det sagde nogle at jeg skulle. Det var dengang mit liv fokuserede omkring vægttab, det gør det heldigvis ikke længere. Men eftersom jeg spiste konstant, så fik min fordøjelse aldrig en pause. Kroppen har ikke kunne komme af med affaldsstoffer, de er blevet pakket væk i fedtvævet, indtil jeg en dag for pokker ville stoppe med at spise hele tiden, så kroppen i stedet kunne bruge sin energi på alle de affaldsstoffer og toxiner, jeg render rundt med i kroppen. Jeg lærer det langsomt, stille og roligt, men jeg lærer det.

Lad mig endelig høre, dine tanker omkring det her med fordøjelsen. Er det noget du tænker over? Har du lært om fordøjelsen i din opvækst? Deltag endelig i kommentarfeltet.

17 tanker om "Hvor vigtig er en god fordøjelse?"

 1. Karina

  Fordøjelsen er en af de vigtigste faktorer for et godt velbefindende, og det mærkes især, når man træner. Jeg tænker, at du også mærker det i kraft af dine yogatimer, at der sættes gang i maven, og at det rent faktisk er rart at kunne mærke, hvordan kroppen arbejder af sig selv.
  Sådan har jeg det i hvert fald. Jeg kan ikke træne ordentligt, hvis min mave er i udu, og da jeg træner en del, er det netop så vigtigt i min dagligdag, og det er noget, mine træningsveninder og jeg taler en del om. Det er ganske enkelt en del af at have det fysisk godt og kunne præstere – og være i ro.

  Sandt at sige, at det blandt mange er et tabubelagt område, og det er derfor også så godt, at du bringer det op her – til debat og til eftertanke. :-)

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Du har ret, jeg er blevet endnu mere bevist om det, efter jeg startede til yoga. Jeg kan tydeligt mærke, at jeg ikke har energi nok, eller at jeg har sværere ved at holde fokus, når fordøjelsen er skæv.

   Ja, ned med det tabu, dem har vi alt for mange af, og det her er ærlig talt temmelig fjollet :)

   Svar
 2. louise

  Fordøjelsen er vigtigere end sex!!! ;) ALT velvære kommer fra en godt fungerende fordøjelse og tænk på hvor mange i lille DK der render rundt med et system der IKKE virker – er selv overbevist om at alle sygdomme og lignende stammer derfra. Jeg ved ihvertfald hvor ødelæggende det kan være når det ikke virker… Men kender forbavsende mange mennesker der døjer med dårligt tarmsystem uden at “ville” gøre en indsats for at forbedre – men ender op med en recept eller operation :( SÅ essentielt det du bringer op !

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Med så meget andet, så accepterer vi det langsomt, at det er sådan det er. På nogle punkter er vi mennesker rigtig gode til at tilpasse os, så det gavner os, men vi tilpasser os godt nok også så det er til skade for os.

   Svar
 3. Lotte

  Hvor er det bare nogle vildt gode og inspirerende indlæg du har. Lige netop fordøjelsen har jeg ikke de store problemer med, men er også inde i en proces, hvor jeg prøver at få flere og flere sunde vaner, og mere og mere ren kost, men jeg falder også i sukkerfælden tit! Men hvor smager det altså også bare godt sådan en omgang chokolade, og det skal man også give sig selv lov til en gang imellem og så nyde det fuldt ud uden dårlig samvittighed. Men det kræver lidt kraftanstrengelse at ikke bare fortsætte derudad. Men for mig er vejen til et sundere liv også 2 skridt frem og 1 tilbage, men sådan er det for de fleste tror jeg. Jeg ville bare ønske at mine børn også kunne lide sund og nærende mad lidt mere, men mine børn plager desværre mest om tomme kulhydrater og sukker, så grøntsager er næsten kun noget de får, når jeg siger de skal tage lidt grønt (og det ved jeg heller ikke om det er den rigtige tilgang) – du skulle vel ikke have nogle tips til sundt børnemad der mætter godt? ( de er 4 og 6 år) – Puh… Det blev en lang kommentar, der egentlig ikke handler ret meget om indlæggets emne:-)

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Tusind tak for din lange kommentar :) Og tak for dine fine ord, det er virkelig dejligt at høre, det kan bruges, det jeg skriver :)

   Mine børn er på nøjagtig samme måde, og det er SÅ svært! Jeg siger nej mange gange om dagen, og tilbyder i stedet noget andet. Mine er begge 6 år, og de er voldsomt påvirket af hvad omverdenen spiser.
   Men jeg kan heller ikke forlange, at børn på 6 år forstår konsekvenserne bag deres valg, ud over når de en gang i mellem får ondt i maven.
   Mine børn spiser primært rå gnavegrønt for tiden, og så når jeg får puttet hemmelige grøntsager i maden, men til gengæld får de alt det de vil.
   Det er virkelig vigtigt, at det er fint præsenteret, overskueligt og ikke blandet med noget andet, så ryger der en del ned. Og hvis jeg ser på deres kost over en uge, så ser det rimelig fornuftigt ud.
   Derudover så sørger jeg for de helst får æg af en slags til morgenmad, godt med smør på rugbrødet, og gerne en fed dip eller dressing til deres grøntsager. Godt med kokosolie i smoothien og sådan.
   Det er et tilbagevendende tema for mig, og heller ikke her er jeg i mål, men lidt tæller også :)
   Igen, tak for din kommentar :)

   Svar
  2. camille milk

   Lotte jeg vil lige komme med et fif også.

   Jeg arbejder i børnehave/vuggestue i Norge. Her har børnene ikke mad med, men vi laver det med dem. Vi sørger altid for at børnene er med til at skære og snitte grønsagerne og at man må smage og spise ALT det man vil mens man laver det. Der udover servere vi altid dressing/dip til at dyppe grønsagerne i. Det er en god måde til, at lære at spise grønsager på. Børn skal for øvrigt smage på nye ting ca 10-15 gange inden de venner sig til en ny smag. Så man må holde ud ;-).
   Ofte har vi også børne med når vi køber ind og her er de med til at bestemme hvad vi skal have, hvilket også giver mere “ejerfornemmelse” over det og derved er det mere ok at smage det.

   Kh Camille Milk.

   Svar
 4. Vikki

  Jeg har aldrig rigtigt haft fordøjelsesproblemer, og har derfor altid tænkt, at min mave og tarm var sund. Gud, hvor tog jeg fejl! Nu har det jo pludselig vist sig, at jeg på en tarm-reparerende kost, kan blive fri for den psoriasis jeg har haft siden jeg var ni, og altid hsr givet stress skylden for. Jeg siger ikke stressen pludselig er frifundet, for mit system er jo stresset, og stressen har også fået mig til at indtage de ting der gør det vele være. Men man kan da virkelig tale om en ond cirkel her!

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Ja, tænk at vi overser noget så essentielt, fordi vi enten ingen viden har om det, eller fordi det er blevet socialt pinligt at snakke om…dejligt det går godt med din psoreasis og tak for din kommentar :)

   Svar
 5. camille milk

  Jeg er vild med alle dine kloge ord Rikke. Du er så voksen og følsom og meget voksenklog ;-)
  Ja ok så snakker vi lidt om afføring og sexliv.

  Først så vil jeg sige, at jeg ofte har missundet min hund, når jeg luftede ham. Han skider (det hedder det når det er en hund) ok, han gør det altså 2 til 3 gange om dagen. Det har været hård, når jeg selv kunne gå op til en uge uden at have afføring. Hvilket jeg i mange år har troet var normalt.
  Efter jeg så begyndte på LCHF (jeg er lige begyndt igen) Så har jeg haft det der hedder normalt afførring. Altså en gang om dagen. Jeg vil ikke gøre mig klog på hvorfor, jeg synes bare det er side dejligt. Det giver jo meget mindre oppustet mave fx og snap så meget luft i maven.
  Ang sexlivet………..ja, så så jeg ikke rigtig, at du kom mere ind på det, så det vil jeg også holde lidt hemmeligt ;-)

  Kh Camille Milk
  http://www.milkogco.com

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Jeg er rigtig glad for, du er begyndt på lchf igen, eller egentlig betyder det mindre for mig om det hedder lchf eller noget andet, men jeg tror, det er et godt sted for dig at være, for det er lige præcis det du døjer med, som lchf kosten kan hjælpe med :)
   Sexlivet, det må blive en anden dag, Rom blev ikke bygget på en dag vel :D

   Svar
   1. camille milk

    Ja pyt med hvad det hedder, vi forstår bare bedre hinanden når vi skriver LCHF. Faktisk er vi også meget inspireret af en som hedder Michelle Kristensen. Måske du kender til hende?
    Hun har også motion med i det og så er der mere frugt, hvilket jeg synes lyder fint med alle vitaminerne, eller hvad tænker du med frugt?

    Kh Camille Milk.

    Svar
    1. Rikke Forfatter

     Motion er efter min mening nøglen til rigtig meget godt i livet, hvis man dyrker den motion, der passer til ens krop og sind, så dejligt at få det med også :)
     Jeg spiser langt mere frugt end lchf anbefaler, men jeg spiser heller ikke helt lchf kost jo. Mit nr. 1 er at det er rigtig mad, at det er rent, og så skal jeg gerne holde mig fra hvede, mælkeprodukter og sukker.
     Jeg synes bestemt, at en god start er en ret striks lchf kost for at få det stabile blodsukker og den gode fordøjelse. Jeg kender ikke Michelle, men der er ikke andet for, en at se på resultaterne, mærk om du er sulten, om din fordøjelse virker og om du konstant tænker på sukker. Måske har du brug for lidt mere frugt i overgangen, måske skal du helt holde dig fra frugt og få det sukker ud af systemet. Du kan jo prøve begge dele, mærk forskellen :)

     Svar
 6. frk.sveske

  Hej Rikke,
  Fordøjelsen er den vigtigste!!! på alle leder og kanter. Og total undervurderet, hvis du spørger mig.
  Og hvor ville jeg bare gerne kende den optimale fordøjelse for mig bedre! Det var faktisk et af de punkter, hvor jeg forventede at Whole30 ville resette, men sådan gik det ikke. Selv om korn, sukker og mælk er ude af min kost, så bøvler jeg stadig med uregelmæssigheder/ perioder med dårlig fordøjelse.
  Stress er helt sikkert en faktor, så her er der sat ind med mindre træning, vejrtrækningsøvelser, gåture, søvn, migtid m.m.
  En dag må jeg ramme en mere optimal tilstand.
  KH
  – frk. sveske

  Svar
  1. Rikke Forfatter

   Ja, du bøvler noget på den konto, det må jeg sige, jeg håber, du finder ud af det en dag, så det ikke skal fylde så meget. Din kost virker ret tæt på optimal for dig, så mon ikke det kan være noget andet der driller? Noget kroppen prøver at fortælle dig?

   Svar
   1. frk.sveske

    Det må nemlig være noget andet end kosten, så derfor er fokus nu lagt uden for tallerknen :)
    Jeg er glad for at processen med Skyhøj Forbrænding allerede giver positive takter.

    Svar
    1. Rikke Forfatter

     Jeg kender ikke bogen, men du virker glad for den :) Jeg håber, den giver dig noget godt.

     Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>